Back to top

DET SORTE KAPITEL

Billedkunstneren, Jeannette Ehlers og instruktøren, Maya Albana mødtes som børn og blev hjerteveninder. De er døtre af danske mødre og fædre fra henholdsvis Trinidad og Malaysia. Det var bånd der bandt i 80’erne i Odense, hvor andre farvede mennesker var et særsyn.
De to teenagere jokede med deres blandede ophav og kaldte hinanden kælenavne som neger og asisat. Venskabet har varet over 30 år, men noget har forandret sig radikalt.


Mens Maya i sit voksne liv føler sig som helt almindelig dansker, identificerer Jeannette sig som sort. Hun føler sig stærkt forbundet til sin fars afrikanske forfædre, der blevet sejlet fra Ghana til Caribien som slaver. Hun tager stærkt afstand fra ungdommens sprog og ubevidsthed og al hendes kunst er et opgør med den strukturelle racisme hun mener præger vores danske tankegang.

Det går op for Maya at der et kapitel i deres fælles historie, hun intetanende har sprunget over. Og at det er nødvendigt at træde ind på Jeannettes banehalvdel for at bevare venskabet.
Da 100-året for slaveriets ophør i Danmark nærmer sig, beslutter Jeanette sig for at opføre et mindesmærke; en kæmpestor skulptur af den kvindelige oprørsleder Queen Mary, som var en af hovedkræfterne bag Danmarks første arbejderoprør, opstanden Fireburn, der ville gøre op med plantagearbejdernes kummerlige livsvilkår.
I takt med skulpturens tilblivelse over 4 år, vokser Mayas indsigt i hvorfor Jeannette er forandret.
”Det sorte kapitel” er en personlig fortælling om at forstå sin venindes nye bevidsthed og racismens dna. Undervejs udfordres den romantiske fortælling om Danmarkshistorien og vi er nødt til at reflektere over; Hvad vil det sige at være dansk?

Fakta
Arbejdstitel: 
MINDESMÆRKET
Produktions år: 
2018
Spillelængde: 
60
Genre: 
Dokumentarfilm
Medvirkende: 
Jeanette Ehlers, La Vaughn Belle, Maya Albana
Instruktør: 
Maya Albana
Line Producer: 
Carina Åkerlund
Producer: 
Helle Faber
Fotograf: 
Nicky Sørensen, Henrik Ipsen
Klippere: 
Line Schou
Lyd: 
Kristian Eidnes
Musik: 
Troels Abrahamsen
Grafik: 
Paul Wilson
Produceret i samarbejde med: 
DRK, Det Danske Film Institut
Kontakt
Festival distribution: 
hello@madeincopenhagen.dk
Internationalt salg: 
hello@madeincopenhagen.dk
Andre forespørgsler: 
hello@madeincopenhagen.dk